logo-2994-333
Briga o mentalnom zdravlju
Briga o mentalnom zdravlju

Autor: Ljubomir Isajlović, PRONI

Mentalno zdravlje se shvata kao blagostanje u kome svaki pojedinac ostvaruje svoj puni potencijal, uspiješno se nosi sa svakodnevnim stresnim situacijama, te može produktivno raditi i doprinositi sebi i zajednici u kojoj živi. Iz čega je zapravo jasno da je mentalno zdravlje mnogo više od odsutnosti mentalnih bolesti, poremećaja i problema, sa čime ga najčešće ljudi povezuju. Veoma često, može se reći, mentalno zdravlje nije u središtu pažnje javnosti, takođe treba istaći postojanje značajne društvene stigme, koja se iz godine u godinu smanjuje u vezi sa traženjem stručne pomoći.

Važno je istaći očuvanje mentalnog zdravlja kroz unapređivanje naše mentalnozdravstvene pismenosti. Svima nam je poznat pojam pismenosti koji povezujemo sa sposobnostima čitanja i pisanja, ali je neophodno da ga upotrebljavamo i u drugim okolnostima obzirom da  karakteristike modernog društva i njegov razvoj ispred nas postavljaju izazove koji od nas traže razvoj primjenjivih znanja i vještina kako bi bili uspješni u raznim situacijama i svakodnevnim ulogama sa kojima se suočavamo. Dakle, kada govorimo o mentalnozdravstvenoj pismenosti, ne mislimo na ona znanja koja posjeduju stručnjaci iz ove oblasti, nego o znanju koje je povezano sa osjećanjima i ponašanjem koja doprinose ličnom mentalnom zdravlju, i mentalnom zdravlju drugih koji nas okružuju u društvu. Ovdje je riječ o samosvjesnosti kako tražiti stručnu pomoć, te smanjenju stigme i čestih zabluda vezanih za mentalne probleme, odnosno o unapređenju ranog prepoznavanja problema što poboljšava bolje ishode i korištenje stručne pomoći.

Od ključnog značaja pokazala su se znanja, vještine podržavajućeg i pomažućeg razgovora kao i samo ponašanje kada osoba u našoj blizini prolazi kroz težak period. Ova znanja, sposobnosti i vještine se zapravo i smatraju mentalnozdravstvenom pismenošću, a doprinose razumijevanju kako očuvati i postići dobro mentalno zdravlje. Ne postoji osoba koja se tokom svog života nije susrela sa nekom od poteškoće, emocionalnih kriza, patnji izazvanim neugodnim životnim događajima. Upravo iz tog razloga je važno sačuvati i zaštiti svoje mentalno zdravlje, pravovremenim prepoznavanjem i ispravnim pristupom u razrješenju problematike koja daljim razvojem može da ide u poremećaj. Znak da je vrijeme da potražite pomoć je kada problem predugo traje, kada ne uspijevate da ga riješite samo uz podršku svojih bližnjih i uz korištenje uobičajenih strategija suočavanja sa problemom, tada bi bilo poželjno da se obratite stručnim licima koji su tu za vas da vam pomognu. Osoba koja brine o svom mentalnom zdravlju, prepoznaje svoje snage za suočavanje sa svakodnevnim izazovima, svjesno donosi odluke i njeguje bliske odnose sa drugima. Razmišljajući, kao i razgovarajući o ovoj temi, otvaramo vrata za slobodno traženje pomoći, dalje međusobno povezivanje. što dovodi do zajedničkog rasta i razvoja. Traženje pomoći predstavlja znak snage, postojanja samosvjesnosti i hrabrosti da se traži podrška u teškim vremenima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »