logo-2994-333
Stres, simptomi, uzroci i kako ga se riješiti
Stres, simptomi, uzroci i kako ga se riješiti

Autorica: Lejla Musić, PRONI

Stres je neizbježan u životu. Neko ga lakše, neko teže podnosi i svako na njega reaguje na različit način. Neumjeren unos često nezdrave hrane, neprospavane noći, slabljenje imunološkog sistema, čaša koju uvijek posmatrate kao polupraznu, samo su neke od posljedica stresa. On može snažno da utiče na mentalno i fizičko zdravlje i da stvara probleme koje možda ne očekujete.

Danas se rijetko nalazimo u životnim opasnostima, ali naše tijelo jednako reaguje na sve ono što nas tijekom dana muči i zabrinjava. Bolest člana porodice, nezadovoljstvo na poslu, loši odnosi sa partnerom ili prijateljima,  nedovoljno slobodnog vremena, egzistencijalna nesigurnost- sve su to problemi savremenog čovjeka koje tijelo prepoznaje kao opasnost.  Ponekad stres utiče pozitivno na naše ponašanje, motivišući nas na rad, primjer na učenje prije ispita ili temeljitu pripremu prije razgovora za posao. Međutim, ponekad nam stres može ozbiljno narušiti zdravlje i odnose sa bližnjima, zbog čega je potrebno potražiti rješenje i smanjiti negativan uticaj stresa. Osobe koje pate od hroničnog stresa pokazuju neke od sljedećih simptoma:

 • Česte glavobolje
 • Bol u prsima ili mišićima
 • Umor
 • Nesanica
 • Smanjen libido
 • Otežana probava
 • Anksioznost i nemir
 • Epizode ljutnje i bijesa
 • Smanjena koncentracija
 • Depresija
 • Prejedanje ii gubitak apetita
 • Povlačenje iz društva

Iako ne možemo kontrolisati sve životne situacije koje će nas dovesti u stanje stresa, moguće je naučiti mehanizme borbe protiv njega. Neki od načina kako pobijediti stres:

- Naučiti duboko disati.  Pokušajte se opustiti sljedećom tehnikom kad se osjećate nervozno i uzrujano:

1. Udobno sjednite, stavite ruke na trbuh i opustite mišiće

2. Polako udahnite na nos, brojeći do 5 dok vam se pluća ne ispune zrakom

3. Zadržite dah i brojite do 3

4. Polako izdišite kroz usta, opet brojeći do 5 dok potpuno ne ispraznite pluća

5. Opustite mišiće

6. Ponavljajte ovaj postupak 5 do 10 puta dok ne osjetite olakšanje

- Slušati opuštajuću muziku. Istraživanje Akademije znanosti otkrilo je kako razine kortizola rapidno opadaju kod ljudi koji se oporavljaju od stresnog događaja uz muziku.

-Terapija masažom. Podiže razine hormona sreće, dopamina i serotonina, što poboljšava raspoloženje. Samo 5 minuta masaže smanjuje razinu kortizola i pomaže smanjiti stres.

- Opustiti se toplom kupkom. Za brzo podizanje raspoloženja i smanjivanja štetnih uticaja na stres, priuštiti sebi slanu kupku bogatu magnezijem koji podiže razinu serotonina. Možete pokušati sa mirisnim kupkama tako da u toplu kupku dodate nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, ruže ili eukaliptusa.

- Vježbati.  Gotovo svi oblici tjelovježe dokazano smanjuju stres. Bavljenje sportom već od prve minute podiže razinu endorfina, a čak i lagana tjelovježba smanjuje kortizol.

- Uravnotežiti prehranu. Pravilna prehrana pomaže u reduciranju hormona stresa.

Translate »